duminică, 3 octombrie 2010

Un bărbat din satul Larga, Briceni îi propune lui Vlad Filat o nouă metodă de reparație a drumurilor!

             

Un bărbat din satul Larga, Briceni îi propune lui Vlad Filat o nouă metodă de reparație a drumurilor!
              Un locuitor al satului Larga, raionul Briceni îi propune premierului Vlad Filat o nouă metodă de reparaţie a drumurilor din Moldova. Grigore Bejenaru (57 de ani) ne asigură că metoda sa este nouă şi deloc costisitoare. Iar dacă se va dovedi că este şi eficientă, îi cere premierului Republicii Moldova să îl ajute să îşi patenteze ideea!

„Este de ştiut faptul că drumurile din Moldova sunt într-o stare deplorabilă. Propun o metodă nouă, ieftină, simplă, rapidă şi trainică de reparaţie capitală a suprafeţei drumurilor asfaltate. Cheltuielile materiale vor fi foarte mici, iar procentajul reuşitei îl estimez la 90-95 %”, explică bărbatul, constructor de profesie.
Grigore Bejenaru susţine că metoda pe care o propune nu este inventată de el şi că pe timpurile sovietice se folosea în unele state. Astăzi, doar Ucraina mai apelează la aceste tehnici, reuşind să economisească foarte mulţi bani. „Mă consider un om normal la cap, păcătos ca şi majoritatea, iar cu psihicul nu am avut probleme”, ţine să adauge inventivul constructor.

Cheltuielile nu vor depăşi suma de 75.000 de lei
În ce constă, totuşi, această metodă ingenioasă şi salvatoare pentru drumurile noastre? Iată ce ne propune domnul Bejenaru: „La începutul anului 2010 am aflat din mass-media că fondul rutier pentru acest an este de 60.000 de lei pentru 1 km de drum, fond prevăzut pentru acoperirea gropilor, curăţarea zăpezii şi marcaj. Cheltuielile pe care le propun eu vor fi numai pentru bitum, aproximativ 75.000 de lei. Mecanismul va fi o freză cu lăţimea de prelucrare de 1-1,2 m. Această freză necesită o reutilare simplă şi ieftină, fără a modifica construcţia ei. Stratul depus va rezista 10-15 ani, iar drumul va deveni neted, fără gropi şi crăpături”, este convins bărbatul.

A scris mai multor deputaţi parlamentari
Şi ca să fie şi mai convingător, Grigore Bejenaru propune să îi fie testată ideea pe o porţiune mică şi cere, neapărat, să asiste la experiment. El spune că s-ar descurca să facă echipă cu doar 4-5 drumari.
Bărbatul ne-a mai dezvăluit că s-a săturat să bată la uşi închise şi de aceea s-a hotărât să vorbească cu jurnaliştii, în care are încredere. „M-am adresat vouă, jurnaliştilor, având convingerea că voi primi un răspuns. Anterior am contactat patru deputaţi parlamentari, dar toţi au fost total indiferenţi la propunerea mea. Nu este o aberaţie, ci o tehnică sigură, care va ajuta să economisim miliarde de lei şi să avem drumuri total reînnoite în doar 4-5 ani”, mai adaugă domnul Bejenaru.

La Briceni, drumuri astupate cu praf
Bărbatul din Larga mai spune că drumurile din localitatea sa se repară doar înainte de vizita vreunei persoane importante. „În ultimii 8-9 ani, de când am trecut la raioane, unele gropi din sat au fost astupate cu praf de pietriş, care era spălat la prima ploaie. Motivul acestui „fenomen” era vizita primelor două persoane a ţării în sat. Ultima dată am avut parte de reparaţii în perioada campaniei electorale din vara trecută, când Preşedintele Republicii Moldova a sosit cu elicopterul la marginea satului. Voi aţi fost vreodată în Africa? Acolo drumurile sunt mai bune decât la Briceni!”, susţine, mai în glumă, mai în serios, bărbatul, precizând că nu doreşte absolut nicio remunerare dacă ideea sa va da roade. „Vreau doar să fiu auzit!”, conchide Grigore Bejenaru.



Stela DĂNILĂ
Mai multe detalii, pe www.apropomagazin.md

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu