duminică, 17 octombrie 2010

Preselecţia pentru Eurovision Junior – invalidată?

Săptămâna trecută, pe site-ul televiziunii naţionale au apărut rezultatele preselecţiei naţionale pentru Eurovisionul Junior din acest an, împreună cu numele învingătorului, care la 20 noiembrie urmează să plece în Belarus pentru a ne reprezenta ţara.Fără prea multă mediatizare, juriul a hotărât cine este câştigătorul, afişând datele câteva zile mai târziu, ceea ce a stârnit un şir de nemulţumiri din partea persoanelor terţe, care au tangenţă cu acest concurs.

„Interpretarea nu a avut loc live, aşa cum prevede Regulamentul”
Am primit la redacție câteva apeluri telefonice, inclusiv din partea unor profesionişti din domeniul muzicii, în care ni s-a comunicat că rezultatele Eurovisionului ar trebui amânate, din motivul încălcării mai multor reguli de selecţie şi de participare, stabilite de EBU (European Broadcasting Union) şi care sunt valabile pentru toate ţările participante, fără a se face referire la posibilităţile tehnice sau materiale ale ţării.
„În primul rând, este specificat alb pe negru că Eurovision Junior este un concurs de creaţie, nu doar de interpretare, dar majoritatea copiilor au interpretat piesele scrise de persoane străine. Pe lângă aceasta, interpretarea nu a avut loc live, aşa cum prevede regula, ci s-a făcut playback (sau pseudo-live, conform site-ului companiei „Teleradio Moldova” ). Noţiunea de „pseudo-live” nici nu există în vocabularul limbii române, sunt două rădăcini care se exculud automat – fals şi live”, declară sursa care ne-a rugat să fim atenţi la aceste încălcări.

„S-au acordat note care nu au existat în baremul de notare”
Aceeaşi persoană, care s-a aflat în culise pe parcursul desfăşurării repetiţiilor pentru concurs, ne-a mai comunicat că părinţii concurenților s-au aflat alături de ei în scenă, pe când regulamentul prevede ca „părinţii să nu însoţească participanţii în scenă pe niciun moment”.
În ceea ce priveşte procedura de punctare a concurenţilor, şi aici s-au înregistrat abateri de la normă. „Oare nu a atras nimeni atenţia că notele acordate, conform prevederilor, vor fi de la 1 la 12, în afară de nota 9 şi 11? Şi acum uitaţi-vă ce avem noi: plin tabelul de 9 şi 11! Au existat o serie de piese care aveau pasaje în altă limbă decât cea menţionată, inclusiv piesa învingătoare. Iarăşi, nimeni nu a văzut nimic! Nici nu mai pomenesc de contestaţii, care urmau a fi aplicate în decurs de 24 de ore la cancelaria TRM. Şi eu, dacă nu am fost de acord cu rezultatele, pe cine credeţi că am găsit a doua zi, care era duminică, la cancelarie?”, mai atenţionează persoana, care s-a aflat pe parcursul desfăşurării repetiţiilor Eurovision Junior în culise şi susţine că nu este corect să se treacă cu vederea încălcările.

Ştefănel Roşcovan este învingătorul concursului Eurovision Junior
Conform rezultatelor, în acest an, Ştefănel Roşcovan ne va reprezenta la concursul Eurovizion Junior din 20 noiembrie. Băiatul este elev în clasa a VI-a la liceul „Mircea Eliade” şi îmbină cu succes şcoala şi cariera muzicală, adunând o colecţie impresionantă de premii şi trofee de la concursurile naţionale şi internaţionale. „Nu vreau în niciun caz ca observaţiile mele să discrediteze personalitatea lui Ştefănel Roşcovan. El este, într-adevăr, un copil talentat şi toată lumea ştie asta. Am vrut doar să atenţionez publicul asupra unor nedreptăţi, care nu ar fi trebuit să se întâmple, indiferent dacă este vorba de un concurs neînsemnat sau de unul de anvergură”, mai susţine persoana terţă.

S.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu