marți, 9 noiembrie 2010

Îşi decorează casa doar cu obiecte hand-madeIndiferent ce confecţionează: coliere, inele sau obiecte de decor, Ludmila Sârghi pune în toate câte o bucăţică de suflet. Casa ei este plină de obiecte originale şi colorate, menite să alunge şi cea mai mică urmă de tristețe.


„Un creator adevărat lucrează cu ce găseşte prin casă”
Pasiunea ei, care „s-a născut într-o noapte, pe la ora trei”, va împlini zilele acestea un anişor. „De atunci am început să-i dedic fiecare clipă liberă pe care o am, multe idei şi mult suflet. Din start, termenul de „hand-made” îmi era absolut străin, apoi, rând pe rând am descoperit tehnici pe care le-am aplicat ulterior, iar astăzi am o bogată colecţie de rame pentru fotografii, oglinjoare, suporturi pentru lumânări, ceasuri de perete sau chiar obiecte utile: site pentru cernut, fundişoare de bucătărie, suporturi pentru vase fierbinţi sau farfurii decorate ”, ne împărtăşeşte tânăra artistă despre pasiunea ei. De curând, şi-a lărgit aria de confecţii, lucrând cu argila polimerică şi materialele textile. „ Nu e foarte complicat să lucrezi cu argila polimerică, e mai greu să găsesc ustensilele necesare prin Chişinău.  Un creator adevărat însă improvizează şi lucrează cu ce găseşte prin casă. Din textile fac diferite broşe, agrafe, bentiţe, foarte în vogă anul acesta”, mai spune Ludmila, care tocmai a terminat de confecţionat o minunăţie de broşă, pe care o va dărui unei prietene. „Lucrurile pe care le decorez, de obicei nu rămân pentru mult timp în casa mea. De cele mai multe ori, le dăruiesc, pentru că îmi face o plăcere enormă să-i bucur pe cei dragi cu lucruri personalizate şi deosebite, create cu mult suflet, cu mânuţele mele. Doar o parte din lucrări rămân să-mi coloreze casa”.

Creează obiecte-unicat din ziare şi farfurii
Pasiunea pentru obiectele hand-made o ţin pe Ludmila „în priză”. Ea îşi iubeşte fiecare lucruşor creat, pentru că fiecare din ele poartă o amprentă a personalităţii sale. „Nu este ceva ce îmi place să creez în mod deosebit. „Hand-made”-ul este un noţiune atât de largă şi adună atâtea tehnici şi idei, că nu mi-ar ajunge o viaţă să le încerc pe toate. Anume asta şi-mi place, că pot inventa şi crea mereu ceva nou,  chiar şi din lucruri vechi şi aparent neutilizabile. Pot fi create obiecte decorative din lucruri de prin casă: ziare vechi, sticle, farfurii, cutii. Eu, de exemplu, am creat mai multe ceasuri de perete din discuri de vinil şi chiar din farfurii,  am decorat borcănaşe metalice de la conserve şi am creat vaze pentru flori originale, am făcut suporturi pentru vase fierbinţi din ziare vechi, rame foto - din reviste, am decorat pahare şi le-am transformat în suporturi frumoase pentru lumânări. Totul depinde de noi, de creativitatea noastră şi de felul în care putem reinventa lucrurile”, este de părere fata.

Va începe mica afacere prin internet
Veselă, deschisă şi iubind culoarea, Ludmila este ferm convinsă că oamenii noştri ştiu să aprecieze obiectele de artă. „Este un mit faptul ca moldovenii nu apreciază lucrurile făcute manual. Dimpotrivă, foarte mulţi caută obiecte personalizate, deosebite, în special pentru cadouri. „Hand made”-ul este o formă mai modernă a artizanatului, a creaţiei populare, iar munca manuală a fost dintotdeauna apreciată. Un obiect creat manual valorează mai mult decât 100 de kitch-uri de la piaţă!”, crede Ludmila. Unica dezamagire a tuturor creatorilor de obiecte hand-made este că nu se câştigă bani din această îndeletnicire. „Ce poate fi mai frumos decât să faci ceea ce îţi place şi să mai câştigi bani pentru asta? Nu sunt şi nici nu am fost vreodată materialistă, dar necesitatea banilor nu o poate nega nimeni. Chiar şi pentru materia primă necesară cheltui foarte mult şi încep să mă gândesc că trebuie să acopăr cumva cheltuielile, mai ales că mulţi prieteni şi cunoscuţi care mi-au văzut lucrările mă tot întreabă dacă vând ceva. Poate voi face primii paşi în acest sens pe reţelele de socializare de pe internet. E mai greu să faci primul pas”, spune Ludmila.

Stela DĂNILĂ

Un comentariu:

  1. buna Stela! n-ai nevoie intimplator de o fata de masa crosetata cu carligelul? este lucrata foarte calitativ...daca te intereseaza,ma gasesti pe odnoklassniki,ma numesc Irina Bahna,27 ani,sint din Chisinau...o dau la un pret rezonabil, urgent, e posibila negocierea...

    RăspundețiȘtergere