duminică, 10 octombrie 2010

Dezastru ecologic pe lacul de la Dănceni

Lacul de la Dănceni, cândva recunoscut pentru panoramele sale peisagistice, nu mai este demult un loc pentru relaxare şi agrement. Neglijenţa oamenilor, şi în special a turiştilor, au adus lacul în condiţii de nedescris. Portalul www.ialovenionline.md scrie că acesta este plin până la refuz de tot felul de deşeuri şi gunoaie, iar localnicilor le este interzis să se apropie de el.



Contactaţi de „apropo”, funcţionari ai primăriei satului Dănceni, r. Ialoveni, declară că nu poartă nicio răspundere asupra acestui dezastru ecologic. „Nu noi suntem responsabili, nu avem chiar nicio atribuţie asupra lacului, chiar dacă acesta se află pe teritoriul Dănceniului. Există un contract semnat cu o persoană fizică, cel ce la moment administrează şi poartă toată responsabilitatea pentru acţiunile şi condiţiile în care se află lacul”, spune o funcţionară de la Primăria Dănceni.
 
Proprietarul declară că vina aparţine oamenilor care se odihnesc acolo
De cealaltă parte, Ion Mereacre, în proprietatea căruia se află lacul, ne-a declarat că unicul lucru pe care îl regretă la moment este carenţa de educaţie a celor care vin să se odihnească. „Sunt dezamăgit că trebuie să umbli non-stop cu făraşul după oameni ca să le strângi mizeria şi că aceştia se dovedesc atât de lipsiţi de educaţie. Noi ne străduim să facem regulă cum putem, însă ne este imposibil să ne facem gardieni. De obicei, mai multe deşeuri se adună la sfârşit de săptămână sau în perioada când lucrătorii sunt în concediu”, ne-a comunicat domnul Mereacre, directorul rezervaţiei de la Dănceni.
Proprietarul lacului a mai precizat că intrarea pe teritoriul lacului este gratuită, însă oamenii nu ţin cont nici de acest fapt. „ Doar pescuitul este cu taxă, în rest totul este gratuit. Daţi-le voie la oameni să vină să se relaxeze, să facă frigărui, să petreacă împreună cu prietenii şi familia, că îţi distrug totul într-o clipă”, a conchis, dezamăgit, proprietarul.


S.D

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu