joi, 21 octombrie 2010

Bătrânii uciși în accidentul de la Vorniceni erau cuplul model al satului

Tragedie de neînchipuit în viața familiei Tutunaru din satul Vorniceni, r. Strășeni. Nicolae și Nadejda, ambii trecuți de 80 de ani, erau nu doar un adevărat model pentru cei patru copii ai lor, ci și pentru întreg satul, care le plâng urma. Aceștia au decedat după ce au fost loviți în plin de o mașină, șoferul căreia era în stare de ebrietate și mai are la activ câteva dosare penale.

Nu era duminică sau sărbătoare ca soții Tutunaru să nu meargă la biserică

Nici cancerul sau paralizia nu au reușit să le fure viața. Dimpotrivă, doar i-au făcut mai uniți în fața greutăților și mai încrezători în Cel de Sus. Nu este om în sat să nu-i fi cunoascut pe acești doi bătrâni: el - clopotar de meserie, ea - casnică de mai mulți ani, din cauza invalidității. Cuminți, grijulii și gospodari, soții Tutunaru erau cuplul model al satului.
Au trăit o viață frumoasă, în ograda lor mare în care au educat copii deștepți, iar acum, la bătrânețe, unica alinare le era gălăgia nepoților și credința necondiționată în Dumnezeu. Nu era duminică sau sărbătoare ca cei doi bătrâni să nu meargă la biserică. Moş Nicolae, așa cum abia se mai mișca, își ajuta consoarta să se deplaseze, împingându-i scaunul cu rotile în care era țintuită de câțiva ani. “Am aflat imediat de tragedie și nu puteam să cred. Chiar dacă erau deja bătrâni, nouă ni se părea mereu că au o viață înainte. Se iubeau la fel ca-n tinerețe, ieșeau la plimbare, mergeau la biserică, cred că și cei abia căsătoriți le invidiau armonia. Chiar nu aveau niciun dușman, oamenii aceștia nu erau capabili să facă vreun rău cuiva. De ce i-a luat Dumnezeu, nimeni nu știe”, povestește doamna Nina, consăteanca soților Tutunaru.

Ambii au trecut prin boli cumplite, însă nimic nu le-a spulberat dorința de a trăi

Femeia își mai amintește despre perioada când peste familia Tutunaru s-a abătut parcă o pedeapsă. Întâi matuşa Nadejda, care suferise o paralizie a membrelor inferioare din cauza unei boli cumplite, a ajuns într-un scaun cu rotile. Apoi, la scurt timp, moş Nicolae s-a îmbolnăvit. Iniţial medicii nu puteau să-i stabilească boala bătrânului, însă vestea care a apărut apoi a fost cruntă - acesta suferea de cancer. “Moș Nicolae a pătimit mult din pricina bolii, a stat și țintuit la pat multă vreme. Toată lumea îi dădea șanse slabe de recuperare, însă el era puternic și încrezător. Preotul satului a fost cel care, mai mult ca niciodată, i-a stat alături. Mergea zilnic la spital și îi ținea rugăciuni, cu gândurile îndreptate spre Dumnezeu”, mai spune doamna Nina. Și mare le-a fost mirarea tuturor, când moş Nicolae a învins, la cei peste 70 de ani de atunci, cancerul care intenţiona să-i curme zilele. “A fost un miracol, pe care toți sătenii îl țin minte. Pesemne că preotul a știut cum să mângâie sufletul amărâtului, dar și moș Nicolae nu a încetat nicio clipă să aibă credința că o să-și revină. Vroia să trăiască, să-și vadă nepoții mari și așezați la casele lor. Nu știa bietul om ce năpastă îl așteaptă” , spune femeia, care nici acum nu-și poate reveni din șocul tristei vești.

Și-au găsit ultima suflare unul lângă altul
Și cum viaţa este un adevărat paradox, cei doi credincioși și-au găsit ultima suflare lângă lăcașul sfânt, unde urma să aibă loc slujba de dimineață. Au murit așa cum au trăit întreaga viață, într-un singur suflet. Martorii de la fața locului spun că izbitura a fost una cumplită, însă corpul bărbatului era la doar câțiva metri de сel al femeii. “Scaunul cu rotile era boțit, pantofii - înșirați hăt-colo, însă moş Nicolae era aproape de mătușa Nadejda”, ne-a declarat Maria, care era în preajmă imediat după accident.
Ce-a urmat apoi, acasă la familia Tutunaru, este o dramă fără margini. Lacrimi, durere și regrete pentru două vieți furate de o clipă nemiloasă. Amintirea soților Tutunaru, însă, va rămâne veșnic în sufletele celor care i-au cunoscut, așa cum au fost ei, ca nimeni alții - binevoitori, calzi și atât de plini de dragoste! “Să le fie țărâna ușoară”, spun rudele, familia și toți cei care vor merge, astăzi, să-i însoțească pe ultimul drum spre cimitirul din Vorniceni.

Șoferul care i-a accidentat nu se află la prima încălcare a legii
Îndată după comiterea accidentului, polițiștii au reușit să rețină șoferul, care a fugit de la fața locului, lăsând bătrânii să zacă pe șosea. Potrivit lor, acesta este un consătean al victimelor și se întorcea în acea dimineață de la o cumetrie. Bărbatul, în vârstă de 37 de ani, nu se află însă la prima fărădelege. Acum o lună, infractorul a comis un furt, urmând să facă pușcărie, conform solicitării Procuraturii, însă Judecătoria din Strășeni l-a amendat doar cu 500 u.c, scrie site-ul www.infostraseni.md, cu referire la Serviciul de Presă al Procuraturii Generale. La scurt timp, pe data de 12 octombrie, din cauza conducerii maşinii în stare de ebrietate avansată, pe numele acestuia a mai fost pornită o cauza penală, mai informează site-ul. Potrivit procurorilor, la momentul accidentării soților Tutunaru acesta se afla iarăși în stare de ebrietate, conducând un automobil de model “Opel-Vectra”, pe carosabilul umed, indicatorul vitezei fiind depistat în poziția de 180 km/h. Neglijând indicatorul rutier “Atenție! Trecere de pietoni”, acesta i-a lovit mortal pe Nicolae și Nadejda Tutunaru.

Stela DĂNILĂ



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu