duminică, 21 noiembrie 2010

Visul studentului basarabean: băutură ieftină şi ore mai puţine

De ziua lor, tinerii care studiază la facultăţile din capitala Moldovei au avut parte de o distracţie pe cinste alături de formaţii de renume, printre care Yolanda Be Cool. Întrebaţi de „Adevărul" ce ar face dacă ar fi miniştrii Educaţiei, studenţii au venit cu o listă haioasă de reforme.
„E sărbătoare și răsună muzica", vorba cântecului. Ieri, de Ziua Studenților, Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chişinău a devenit pentru câteva ore un adevărat centru de distracții. O seară de noiembrie călduroasă, muzică bună și gașcă alături, asta a fost tot ce le-a trebuit studenţilor pentru a se distra. Zeci de mii de tineri au ieșit să-și sărbătorească ziua, unica de altfel în care și chiulitul de la ore le-a fost permis.  „Am venit să ne vedem cu prietenii, să bem o bere și să ascultăm muzică. Astăzi nici la lecții n-am fost, toată ziua ne-am plimbat prin oraș. E ziua studentului, avem acest drept", spune în fugă un grup de trei tineri de la Academia de Studii Economice din Capitală. „Studenţia este una dintre cele mai frumoase perioade din viaţă. Această sărbătoare este o bucurie, şi o nostalgie în acelaşi timp", a mărturisit Alina, studentă în ultimul an la Universitatea Agrară.

Studenţii ar tăia din cursuri
Tânăra spune că, dacă ar fi ministrul Educaţiei, ar reactualiza în primul rând curricula universitară. „Toţi studenţii se avântă la burse şi programe de studii în afară. Şi nu doar ca să facă un schimb de experienţă culturală, ci pentru că nu le place acasă. Dacă aş fi ministru, aş schimba ceva în această direcţie, ca să nu mai fugă studenţii de ore ca dracu' de tămâie. Aş da tinerilor posibilitatea să aibă acces gratuit la sala de sport, înot sau transport public. Aş face reduceri la băuturi în cluburile de noapte şi aş omite câteva cursuri. Sunt prea multe şi ne obosesc", mărturiseşte Radu, student basarabean la Drept.


„We no speak Americano" a făcut senzaţie
De ziua lor, studenţii moldoveni au mai putut să intre gratuit în sălile de concerte, teatre sau muzee. Chiar şi aşa, puţini au fost cei care au trecut pragul instituţiilor de cultură.
„N-am mai fost la muzeu încă de când eram elev", a spus Vlad, student la Facultatea de Achiziţii şi Comerţ. În schimb, tinerii au aşteptat cu sufletul la gură cea mai titrată formaţie a momentului, Yolanda Be Cool, autorii hitului „We no speak Americano". „Am venit pentru ei. Piesa face ravagii în discoteci", a declarat Victor, student în capitala Moldovei. Înainte de prestaţia trupei australiene, au mai urcat pe scenă trupele Akord, Gândul Mâţei, interpreţii Karizma, Pavel Parfeni, Adriana Rusu şi formaţia Naguale.

Stela Dănilă, pentru "Adevarul"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu